google-site-verification=h7WWAOJXBiIWNrqEhxZTGuV2gV-dD4YAx7dK7I2SHsE Sa Calivitom do zdravlja

nedjelja, 19. kolovoza 2012.

Omega3 – masti koje život znače


Izvori omega3 u hrani

Dugolančane masne kiseline u tijelu – eikozapentaenoična (EPA) i dokozaheksaenoična (DHA) koje su poznate pod nazivom omega3 mogu se proizvesti u tijelu iz alfa linolenske kiseline iz biljnih ulja, no zbog ograničenja u pretvorbi najbolji izvori ostaju plava riba, bademi, orasi, riblje ulje te  pripravci omega3 (kapsule).
Do sada su omega3 slovile kao najbolji prijatelj srca i krvnih žila, ali naša saznanja o njihovom značaju u organizmu se proširuju iz dana u dan. Ta nova saznanja potvrđuju da je omega3 iz ribljeg ulja najzdravija masnoća koju organizam treba za razvoj i zdravlje od trenutka začeća do duboke starosti.

Krvožilni sustav
Dodatan unos od 1-2 g omega3 dnevno, naročito kod osoba koje ne jedu dovoljno plave ribe, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila za čak 45 % te se bitno smanjuje pojava iznenadne srčane smrti. (Albert CM, Oh K, Whang W, et al,Circulation. 2005; Mozaffarian D;Altern Ther Health Med. 2005) Također se smanjuje razina C-reaktivne bjelančevine (CRP) koji je povezan sa povećanim rizikom moždanog i srčanog udara. (Bemelmans WJ, Lefrandt JD, Feskens EJ, et al.;Eur J Clin Nutr. 2004)
Dodatni razlozi za redoviti unos omega3 masnih kiselina leže u njihovoj ulozi u sprječavanju aritmije, smanjenoj opasnosti od tromboze (koja može dovesti do srčanog i moždanog udara), smanjenju razine triglicerida, smanjenju rasta aterosklerotskog plaka i smanjenju upale na endotelu krvnih žila (manja oštećenja).

Trigliceridi
Klinička istraživanja pokazuju da se učinak na smanjenje triglicerida povećava povećanjem doze omega3 iz ribljeg ulja, a najznačajniji pad zabilježen je kod unosa 2000 mg dnevno (EPA+DHA). (Austin MA, Hokanson JE, Edwards KL. Hypertriglyceridemia as a cardiovascular risk factor,1998)
Šećerna bolest (dijabetes melitus)
Povećana razina triglicerida vodeći je uzrok smrtnosti osoba sa dijabetesom (DM), a probirna kontrolirana istraživanja pokazuju da omega3 iz ribljeg ulja značajno smanjuje  razinu sermskih triglicerida kod oboljelih od dijabetesa melitusa.
Upale  – alergije, reumatski artritis, astma
Povećavajući unos omega3 hranom, povećava se i njezin sadržaj unutar stijenke stanica. To konačno dovodi do ublažavanja upala, smanjenog stiskanja krvnih žila (tlak) i koagulacije (grušanje).   (Calder PC. Dietary modification of inflammation with lipids. Proc Nutr Soc. 2002). Učestalije upale i krvožilne bolesti danas dovode se u vezu s tipičnom zapadnjačkom prehranom koja obiluje  omega6 masnim kiselinama (hrana pržena na biljnim uljima, margarin, meso, žitarice) te je sadržaj omega6 masnih kiselina u staničnoj stjenci veći no sadržaj omega3 (EPA).
Ciljane studije kod oboljelih od reum.artritisa pokazuju da dodatan unos omega3 iz ribljeg ulja dovodi do smanjenja bolova, ukočenosti i osjetljivosti zglobova. Klinički dokazana poboljšanja zabilježena su pri dozama od 2-3 g EPA+DHA dnevno nakon 12 tjedana uzimanja, te se smanjuje i potreba za protuupalnim lijekovima. Dodavanje omega3 u prehrani iskazuje dobrobiti kod astme, lupusa i nekih bolesti bubrega. (Effects of omega-3 fatty acids on inflammatory bowel disease, rheumatoid arthritis, renal disease, systemic lupus erythematosus, and osteoporosis. Evid Rep Technol Assess, 2004)

Za bolji vid – od začeća do starosti
DHA je dio stanične stijenke očne retine za čiju je funkciju bitna, no još je važnija uloga za razvoj retine ploda te se stoga trudnicama preporučuje dodatan unos omega3 kako bi se spriječila pojava abnormalnosti u kritičnoj fazi razvoja retine. (The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina,Prog Retin Eye Res. 2005)
Mozak, inteligencija, živčani sustav
Siva tvar mozga sadrži visok udjel  DHA  koja je očito, nužna i za djelovanje središnjeg živčanog sustava. Smanjenje sadržaja DHE-a može voditi otežanom pamćenju i učenju, a dodatno uzimanje tijekom trudnoće, dojenja i rasta utječe na povećanje inteligencije djeteta. (Polyunsaturated fatty acids and cerebral function, Lipids. 2001)


NOVO!
Omega 3 i melanomi
Poznato je da je svake godine sve više slučajeva melanoma – jednog od najpodmuklijih zloćudnih tumora uopće.  No,  već duže vrijeme znanstvenike zaokuplja jedno pitanje  -  kako to da se melanom pojavljuje sve više unatoč tomu što gotovo cijeli dan provedemo u zatvorenom prostoru i sve se manje izlažemo suncu,  dok je ovaj oblik raka bio gotovo nepoznat u prošlosti kada su ljudi po cijeli dan radili na užarenim poljima i čija bi se koža u starosti doslovno smežurala zbog cjeloživotnog izlaganja suncu?
Rezultati  10-godišnjeg australskog istraživanja iznenadili su mnoge – utvrđeno je da osobe koje se redovito sunčaju, ali jedu puno ribe imaju za 40% manju pojavu melanoma od ostale populacije. Očito je priča o utjecaju ultraljubičastih zraka na razvoj raka kože puno složenija te uključuje i prehrambene čimbenike.
Daljnju potvrdu značajnom utjecaju prehrane na zdravlje kože dala je australska Nacionalna akademija znanosti potvrđujući da je ključ u omjeru masnih kiselina koje unosimo hranom (omega6 i omega3) te da je poželjan omjer 1:2  u korist omega3.
Pogađate da u prehrani zapadnog čovjeka prevladava omega6 tako da je omjer obrnut!  (Melanoma - New York Times, 2004).
Dokaz o zaštitnoj ulozi omega3 masnih kiselina pruža i istraživanje  koje je 2006. provelo nekoliko medicinskih ustanova (Department of Medicine, Massachusetts General Hospital; Harvard Medical School, Boston; Center for Experimental Therapeutics and Reperfusion Injury, Brigham; Harvard University, Charlestown; 2006)  na transgenskim miševima (prilagođen metabolizam održava poželjan omjer omega3 i omega6) gdje je došlo do dramatično usporenog razvoja melanoma nakon usadnje stanica melanoma B16.

ponedjeljak, 9. travnja 2012.

Alergije SOS


Proljeće je pred vratima. I alergije također. Pokušajte prirodnim pripravcima umanjiti tegobe koje sa sobom donose alergije.
Alergija je vrsta upale kada tijelo imunološkom reakcijom odgovara na tvari iz okoliša, hrane ili vlastitog tijela koje su inače, u toj količini i okolnostima, potpuno bezopasne. Moguća je čak i alergija na vlastito tkivo pri čemu dolazi do razvoja autoimunih tegoba kao što su reumatski artritis, fibromijalgija, tiroiditis itd. U ovom slučaju imunološki sustav doživljava tkiva ili organe kao strano tijelo te ih napada. Dakle, alergija ima značajan utjecaj na kvalitetu našega života te joj treba pristupiti ozbiljno.

Biokemija alergije

Biokemijske molekule tijela odgovorne za alergijske reakcije zovu se histamin i leukotrieni, a izlučuju ih imunološke stanice mastociti i bazofili. Mastociti su nađeni u tkivima poput kože, pluća, grla, crijeva, dok se bazofili nalaze u krvi.
Histamin je smješten u lopticama unutar mastocita koje zovemo granule. Čim dođemo u doticaj sa alargenima mastociti otpuštaju histamin u okolno tkivo i započinju reakcije: kihanje, curenje nosa, svrbež oka, crvenilo i svrbež kože, grčenje mišića pluća, krvnih žila, crijeva i mjehura te dolazi do stvaranja guste ljepljive sluzi. Mogu se javiti i bolovi, emocionalni problemi, razdražljivost, umor, iscrpljenost. U stvari, bilo koja tegoba može biti alergijski odgovor.

Zašto su danas alergije tako česte?

Činjenica je da ljudi u prošlosti nisu poznavali alergiju u razmjerima u kojima je ona danas raširena. Opće je prihvaćeno tumačenje da je čovjek izložen kemikalijama, otrovima i zagađenjima s kojima se ranije tijekom ljudskog razvoja nije susretao, a druga značajnost je u promijenjenoj prehrani koja obiluje pročišćenim namirnicama (šećer, bijelo brašno, rafinirana ulja…) koje su siromašne vlaknima i mineralima. Takva prehrana pogoduje razvoju štetnih bakterija i mikroorganizama u ljudskom probavnom traktu koji su podloga za tzv. samozatrovanost (autointoksikacija). Naše tijelo čini sve da se riješi otrovnih i opterećujućih tvari no brzo može postati zasićeno te proizvesti reakciju koju nazivamo alergija.

Alergije su rješiv problem

Prirodan pristup liječenju alergija neizostavno uključuje unos onih vitamina, minerala i biljaka koje će pomoći vlastitom tijelu da se riješi otrova iz zimskog razdoblja, te pomoći imunološkom sustavu da funkcionira ispravno. Zbog toga smo izdvojili nekoliko proizvoda koji čine paket Alergije SOS. Paket Alergije SOS sadrži proizvode VeinProtex, AcZymes, Strong Bones i C plus. Nutrijente iz ovog paketa paketa možete uzeti na tašte, za vrijeme, između ili nakon obroka. Popijte ih sa bilo kojom tekućinom; vodom, sokom, jogurtom, mlijekom, pivom, bevandom, itd. Bitno je da ih uzimate u kontinuitetu, a da bi sebi pojednostavili, uzimajte ih sve skupa u što manje puta dnevno. Na primjer ovako:
Uzimanje (ujutro/prijepodne)
VeinProtex x 1
ACZymes x 2
Strong Bones x 1
C Plus x 2
Uzimanje (popodne/navečer):
Vein protex x 1
ACZymes x 1
Strong Bones x 2
C plus x 1
Ukoliko se budete držali predviđenih doza, svaki ćete dan svom organizmu osigurati prirodne tvari u sljedećim količinama:
  • Vitamin C (725 mg) - koči oslobađanje histamina koji pokreće alergijsku reakciju, sudjeluje u uklanjanju histamina iz krvotoka i razgradnju u jetrima. Uzimanje većih doza vitamina C dnevno (700 -1000 mg) već će nakon 3 dana polučiti smanjenu razinu histamina u krvi
  • Kalcij (900 mg) - kako se kalcij pojačano troši u alergijskim reakcijama treba ga nadomjestiti, ali zajedno sa magnezijem. Zajedno znatno doprinose olakšanju alergijskih tegoba
  • Magnezij (450 mg) - manjak magnezija u organizmu dovodi do hiperaktivnosti imunoloških stanica poput mastocita i bazofila te one lakše ispuštaju histamin. Posebno je koristan kod bronhospazma (grčenja bronhija) jer opušta mišiće pluća te donosi olakšanje kod astme, kašlja i otežanog disanja
  • OPC (200 mg) – oligoimerne proantacijanide iz crvenog grožđa, koji koče oslobađanje histamina, a mogu spriječiti pojavu ili zaustaviti alergijsku reakciju koja je već otpočela. Ovi super antioksidansi jačaju propusnost krvnih žila i kapilara, sprječavaju pojavu oteknuća, pucanje sitnih krvnih žilica uslijed naprezanja (nos, pluća) te smanjuju astmatične tegobe
  • Bioflavonoide (330 mg) – prirodne tvari koje sinergijski djeluju sa vitaminom C, koče alergijske reakcije tj. oslobađanje histamina
  • Probiotičke bakterije L.acidophilus (6 milijardi) - jer zdravlje počinje u crijevima, pa tako i borba protiv alergija. Ove prijateljske bakterije pomažu u razgradnji otrovnih tvari u crijevima, jačanju imuniteta te pridonose smanjenju alergijskih znakova
  • MSM (300 mg) - izvor organskog sumpora, elementa bitnog za neutralizaciju otrova – bilo da smo ih udahnuli, unjeli hranom ili vodom. Sumpor tako štiti našu najvažniju prepreku ulasku alergena – sluzokožu koja često biva oštećena, crvena i otečena
  • Đumbir (133 mg), kurkuma (100 mg) i šipak u prahu (200 mg) su prirodni antioksidansi, koji imaju ulogu u zaštiti cjelovitosti stanica koje čine sluzokožu čime one postaju nepropusnije za škodljive tvari i alergene
Paket Alergije SOS do 15. svibnja 2012. možete nabaviti s dodatnim promotivnim popustom, većim bonusnim bodovima i besplatnom uslugom slanja!
Cijena: 577,34 kn
Popust za članove: 144,34 kn
Dodatni promotivni popust: 50,00 kn
Cijena promotivnog paketa: 383,00 kn
+
Usluga slanja: GRATIS
Bonusni bodovi: 500 BB
Komercijalni bodovi: 306,4 KB

NARUČI PAKET!
alergijeSOS_2012_ilustracija2.jpg

utorak, 7. veljače 2012.

Doručak - vaš vjerni prijatelj!





Počnite dan s dobrim doručkom. Po svom izboru. I uživajte u njemu. Doručak je najvažniji obrok i ne biste ga smjeli preskočiti.

Mnogi čine upravo suprotno. Kava i cigareta, pa žurno na posao! Ili jednostavno bijelo pecivo u hodu. Loša navika, svi se s time slažu. No, ništa zato! Svaki dan je prilika za novi početak. Uvijek možete početi uspostavljati novi raspored i učiti sebe nekim novim navikama. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci uspostavit ćete red koji će vam dugoročno koristiti. I ne zaboravite, redovitom prehranom utječete na redovitost stolice koja je također preduvjet dobrog zdravlja i dugovječnosti.

No, vratimo se na doručak. Kako opet postati gladan ujutro? Pa za početak, ne jedite prije spavanja! Lakše i bolje ćete spavati, a probudit ćete se gladniji. Osim toga, priuštite si sve doručke svijeta, dajte mašti na volju! Ne jedite uvijek isti doručak jer vaše tijelo ne treba uvijek iste sastojke. Poslušajte malo svoje tijelo - ponekad će vam više odgovarati frape od banane i musli s jogurtom, a ponekad špek s jajima na oko ili neki fini omletić s pršutom. Njam! A ponekad, možda i jednom tjedno, jednostavno nećete biti gladni. I to je normalno. Tijelo zna kada želi postiti. U tom slučaju, ne trpajte u sebe reda radi, već pomognite svom probavnom traktu da se što bolje očisti. Najbolje što možete učiniti je piti puno vode ili biljnih čajeva. Možete pomiješati i TrimeX te dodatno potaknuti čišćenje probavnog trakta i jetre. Možete uzeti i 5-6 tabletica kaktusa nopalina te se na taj način zasititi i pročistiti. Koliko god možete, koristite cjelovite namirnice i ne zaboravite - jedite bez grižnje savjesti i uživajte u najvažnijem obroku dana!

Stara arapska kaže: Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju.

Kombinacija ima bezbroj. Proučite Internet ili kuharice, pitajte prijatelje što oni doručkuju. Samo, doručkujte! Evo i nekih primjera da vam razbude maštu:


  • napitci: jogurt, mlijeko (rižino, kravlje, sojino, zobeno, čokoladno, itd.), sokovi, čaj, bijela kava...
  • musli u kombinaciji s napitcima
  • frape - kombinacije napitaka s voćem/muslima
  • sirovo voće ili voćna salata
  • jaja na sto načina (npr. jaja na oko s dimljenim mesom ili tofuom; omlet sa sirom i bilo čime što volite)
  • tost, maslac i avokado
  • ili tost, maslac i sezam
  • tost i bijeli bakalar
  • ili tost i ovčji sir sa salatom od rajčice s maslinovim uljem sa strane - ma sjajno!
  • friški, topli kruh u kombinaciji sa sirnim ili mesnim namazima, sirevima i narescima...
  • topli sendviči
  • palačinke, slane ili slatke, a može i kombinacija!
  • povrće - npr. sirova mrkva kao prilog uz topli sendvič od sira ili rajčica, paprika...
  • domaći kolač (svatko ima svoju tajnu) s kavom ili jogurtom

Sve gore navedeno u bilo kojoj kombinaciji po vašem izboru!