google-site-verification=h7WWAOJXBiIWNrqEhxZTGuV2gV-dD4YAx7dK7I2SHsE Sa Calivitom do zdravlja

ponedjeljak, 9. travnja 2012.

Alergije SOS


Proljeće je pred vratima. I alergije također. Pokušajte prirodnim pripravcima umanjiti tegobe koje sa sobom donose alergije.
Alergija je vrsta upale kada tijelo imunološkom reakcijom odgovara na tvari iz okoliša, hrane ili vlastitog tijela koje su inače, u toj količini i okolnostima, potpuno bezopasne. Moguća je čak i alergija na vlastito tkivo pri čemu dolazi do razvoja autoimunih tegoba kao što su reumatski artritis, fibromijalgija, tiroiditis itd. U ovom slučaju imunološki sustav doživljava tkiva ili organe kao strano tijelo te ih napada. Dakle, alergija ima značajan utjecaj na kvalitetu našega života te joj treba pristupiti ozbiljno.

Biokemija alergije

Biokemijske molekule tijela odgovorne za alergijske reakcije zovu se histamin i leukotrieni, a izlučuju ih imunološke stanice mastociti i bazofili. Mastociti su nađeni u tkivima poput kože, pluća, grla, crijeva, dok se bazofili nalaze u krvi.
Histamin je smješten u lopticama unutar mastocita koje zovemo granule. Čim dođemo u doticaj sa alargenima mastociti otpuštaju histamin u okolno tkivo i započinju reakcije: kihanje, curenje nosa, svrbež oka, crvenilo i svrbež kože, grčenje mišića pluća, krvnih žila, crijeva i mjehura te dolazi do stvaranja guste ljepljive sluzi. Mogu se javiti i bolovi, emocionalni problemi, razdražljivost, umor, iscrpljenost. U stvari, bilo koja tegoba može biti alergijski odgovor.

Zašto su danas alergije tako česte?

Činjenica je da ljudi u prošlosti nisu poznavali alergiju u razmjerima u kojima je ona danas raširena. Opće je prihvaćeno tumačenje da je čovjek izložen kemikalijama, otrovima i zagađenjima s kojima se ranije tijekom ljudskog razvoja nije susretao, a druga značajnost je u promijenjenoj prehrani koja obiluje pročišćenim namirnicama (šećer, bijelo brašno, rafinirana ulja…) koje su siromašne vlaknima i mineralima. Takva prehrana pogoduje razvoju štetnih bakterija i mikroorganizama u ljudskom probavnom traktu koji su podloga za tzv. samozatrovanost (autointoksikacija). Naše tijelo čini sve da se riješi otrovnih i opterećujućih tvari no brzo može postati zasićeno te proizvesti reakciju koju nazivamo alergija.

Alergije su rješiv problem

Prirodan pristup liječenju alergija neizostavno uključuje unos onih vitamina, minerala i biljaka koje će pomoći vlastitom tijelu da se riješi otrova iz zimskog razdoblja, te pomoći imunološkom sustavu da funkcionira ispravno. Zbog toga smo izdvojili nekoliko proizvoda koji čine paket Alergije SOS. Paket Alergije SOS sadrži proizvode VeinProtex, AcZymes, Strong Bones i C plus. Nutrijente iz ovog paketa paketa možete uzeti na tašte, za vrijeme, između ili nakon obroka. Popijte ih sa bilo kojom tekućinom; vodom, sokom, jogurtom, mlijekom, pivom, bevandom, itd. Bitno je da ih uzimate u kontinuitetu, a da bi sebi pojednostavili, uzimajte ih sve skupa u što manje puta dnevno. Na primjer ovako:
Uzimanje (ujutro/prijepodne)
VeinProtex x 1
ACZymes x 2
Strong Bones x 1
C Plus x 2
Uzimanje (popodne/navečer):
Vein protex x 1
ACZymes x 1
Strong Bones x 2
C plus x 1
Ukoliko se budete držali predviđenih doza, svaki ćete dan svom organizmu osigurati prirodne tvari u sljedećim količinama:
  • Vitamin C (725 mg) - koči oslobađanje histamina koji pokreće alergijsku reakciju, sudjeluje u uklanjanju histamina iz krvotoka i razgradnju u jetrima. Uzimanje većih doza vitamina C dnevno (700 -1000 mg) već će nakon 3 dana polučiti smanjenu razinu histamina u krvi
  • Kalcij (900 mg) - kako se kalcij pojačano troši u alergijskim reakcijama treba ga nadomjestiti, ali zajedno sa magnezijem. Zajedno znatno doprinose olakšanju alergijskih tegoba
  • Magnezij (450 mg) - manjak magnezija u organizmu dovodi do hiperaktivnosti imunoloških stanica poput mastocita i bazofila te one lakše ispuštaju histamin. Posebno je koristan kod bronhospazma (grčenja bronhija) jer opušta mišiće pluća te donosi olakšanje kod astme, kašlja i otežanog disanja
  • OPC (200 mg) – oligoimerne proantacijanide iz crvenog grožđa, koji koče oslobađanje histamina, a mogu spriječiti pojavu ili zaustaviti alergijsku reakciju koja je već otpočela. Ovi super antioksidansi jačaju propusnost krvnih žila i kapilara, sprječavaju pojavu oteknuća, pucanje sitnih krvnih žilica uslijed naprezanja (nos, pluća) te smanjuju astmatične tegobe
  • Bioflavonoide (330 mg) – prirodne tvari koje sinergijski djeluju sa vitaminom C, koče alergijske reakcije tj. oslobađanje histamina
  • Probiotičke bakterije L.acidophilus (6 milijardi) - jer zdravlje počinje u crijevima, pa tako i borba protiv alergija. Ove prijateljske bakterije pomažu u razgradnji otrovnih tvari u crijevima, jačanju imuniteta te pridonose smanjenju alergijskih znakova
  • MSM (300 mg) - izvor organskog sumpora, elementa bitnog za neutralizaciju otrova – bilo da smo ih udahnuli, unjeli hranom ili vodom. Sumpor tako štiti našu najvažniju prepreku ulasku alergena – sluzokožu koja često biva oštećena, crvena i otečena
  • Đumbir (133 mg), kurkuma (100 mg) i šipak u prahu (200 mg) su prirodni antioksidansi, koji imaju ulogu u zaštiti cjelovitosti stanica koje čine sluzokožu čime one postaju nepropusnije za škodljive tvari i alergene
Paket Alergije SOS do 15. svibnja 2012. možete nabaviti s dodatnim promotivnim popustom, većim bonusnim bodovima i besplatnom uslugom slanja!
Cijena: 577,34 kn
Popust za članove: 144,34 kn
Dodatni promotivni popust: 50,00 kn
Cijena promotivnog paketa: 383,00 kn
+
Usluga slanja: GRATIS
Bonusni bodovi: 500 BB
Komercijalni bodovi: 306,4 KB

NARUČI PAKET!
alergijeSOS_2012_ilustracija2.jpg

utorak, 7. veljače 2012.

Doručak - vaš vjerni prijatelj!





Počnite dan s dobrim doručkom. Po svom izboru. I uživajte u njemu. Doručak je najvažniji obrok i ne biste ga smjeli preskočiti.

Mnogi čine upravo suprotno. Kava i cigareta, pa žurno na posao! Ili jednostavno bijelo pecivo u hodu. Loša navika, svi se s time slažu. No, ništa zato! Svaki dan je prilika za novi početak. Uvijek možete početi uspostavljati novi raspored i učiti sebe nekim novim navikama. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci uspostavit ćete red koji će vam dugoročno koristiti. I ne zaboravite, redovitom prehranom utječete na redovitost stolice koja je također preduvjet dobrog zdravlja i dugovječnosti.

No, vratimo se na doručak. Kako opet postati gladan ujutro? Pa za početak, ne jedite prije spavanja! Lakše i bolje ćete spavati, a probudit ćete se gladniji. Osim toga, priuštite si sve doručke svijeta, dajte mašti na volju! Ne jedite uvijek isti doručak jer vaše tijelo ne treba uvijek iste sastojke. Poslušajte malo svoje tijelo - ponekad će vam više odgovarati frape od banane i musli s jogurtom, a ponekad špek s jajima na oko ili neki fini omletić s pršutom. Njam! A ponekad, možda i jednom tjedno, jednostavno nećete biti gladni. I to je normalno. Tijelo zna kada želi postiti. U tom slučaju, ne trpajte u sebe reda radi, već pomognite svom probavnom traktu da se što bolje očisti. Najbolje što možete učiniti je piti puno vode ili biljnih čajeva. Možete pomiješati i TrimeX te dodatno potaknuti čišćenje probavnog trakta i jetre. Možete uzeti i 5-6 tabletica kaktusa nopalina te se na taj način zasititi i pročistiti. Koliko god možete, koristite cjelovite namirnice i ne zaboravite - jedite bez grižnje savjesti i uživajte u najvažnijem obroku dana!

Stara arapska kaže: Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju.

Kombinacija ima bezbroj. Proučite Internet ili kuharice, pitajte prijatelje što oni doručkuju. Samo, doručkujte! Evo i nekih primjera da vam razbude maštu:


  • napitci: jogurt, mlijeko (rižino, kravlje, sojino, zobeno, čokoladno, itd.), sokovi, čaj, bijela kava...
  • musli u kombinaciji s napitcima
  • frape - kombinacije napitaka s voćem/muslima
  • sirovo voće ili voćna salata
  • jaja na sto načina (npr. jaja na oko s dimljenim mesom ili tofuom; omlet sa sirom i bilo čime što volite)
  • tost, maslac i avokado
  • ili tost, maslac i sezam
  • tost i bijeli bakalar
  • ili tost i ovčji sir sa salatom od rajčice s maslinovim uljem sa strane - ma sjajno!
  • friški, topli kruh u kombinaciji sa sirnim ili mesnim namazima, sirevima i narescima...
  • topli sendviči
  • palačinke, slane ili slatke, a može i kombinacija!
  • povrće - npr. sirova mrkva kao prilog uz topli sendvič od sira ili rajčica, paprika...
  • domaći kolač (svatko ima svoju tajnu) s kavom ili jogurtom

Sve gore navedeno u bilo kojoj kombinaciji po vašem izboru!


subota, 26. studenoga 2011.

Zelena simfonija

http://www.claimfans.com

Neke procjene pokazuju da alge čine veliki dio ukupne žive mase na Zemlji, što znači da su one dostupne u nezamislivim količinama. Primjena im je višestruka; više nisu samo sirovine u istočnjačkoj kuhinji, već su postale popularnima u gotovo svim zemljama svijeta; istovremeno su, zbog potencijalnih dobrobiti za zdravlje, često u središtu znanstvenih istraživanja.
Možemo ih zaista smatrati darovima prirode, jer osim što sadrže vrijedne nutrijente (visokokvalitetne proteine, vitamine E i B, nezasićene masne kiseline), mogu pomoći i na druge načine.
Alge koje su najviše istraživane su Spirulina i Chlorella, i brojna su istraživanja pokazala njihove povoljne učinke na zdravlje. Da spomenemo samo neke, osvrnut ćemo se na one najnovije. Istraživanja su pokazala da alga chlorella zbog visokog sadržaja željeza, folne kiseline i vitamina B12 može biti učinkovita u prevenciji anemije u trudnoći, koja se često javlja, kao i visokog krvnog tlaka koji prati trudnoću. Prema jednom indijskom istraživanju ekstrakt spiruline može biti koristan u terapiji kod trovanja arsenom, što je veliki problem u tim krajevima. Srećom, trovanje arsenom nije često u Evropi, ali je rizik od akumuliranja teških metala u tijelu priličan, posebice kod ljudi koji žive u velikim gradovima i na industrijskim područjima. Druga serija testiranja pokazala je da alge mogu vezati dio teških metala koji ulaze u tijelo, npr. olovo, pa se ono na taj način neće apsorbirati u krvi i može se izlučiti iz tijela.
Spirulina može pozitivno djelovati u puno širem opsegu, a ne samo kod spomenutog trovanja teškim metalima. Istraživanje provedeno nad pušačima u trajanju od šest tjedana pokazalo je da su u krvi grupe koja je uzimala spirulinu, razine vitamina C i E bile znatno više, dok su štetne posljedice djelovanja slobodnih radikala bile smanjene. Znanstvenici su na temelju tih rezultata zaključili da spirulina može biti važan sastojak zdrave, uravnotežene prehrane, posebice za one koji puše ili žive u sredini zagađenoj smogom.
Ove je rezultate potvrdilo i drugo istraživanje, u kojem se ispitivani učinci spiruline na dijabetes kod štakora: rezultati su pokazali da ona može pomoći u smanjenju visokih razina šećera u krvi, ali može imati i povoljan učinak na tjelesnu masu. Prema drugom istraživanju, zbog visokog sadržaja kalcija može smanjiti rizik od osteoporoze, koja se može pojaviti kao nuspojava lijekova koji se koriste u liječenju dijabetesa, te može pomoći u normaliziranju previsokih razina šećera u krvi (hiperglikemija) kao i previsokih razina lipida u krvi (hiperlipidemija).
Dobru vijest za sportaše i sve koji žele smršaviti donose istraživanja prema kojima ne samo da podiže izdržljivost i odgađa pojavu umora, već se kod uzimanja alge chlorelle povećava i sagorijevanje masnoća, pa može pomoći i u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine.
Alge su izvrsne dopune alkalnoj prehrani, stoga u kombinaciji sa zelenim biljkama koje imaju alkalizirajući učinak - kao npr. brokula, špinat, peršin, aloe vera, koje kao dio uravnotežene prehrane pomažu pravilan rad organizma i štite od slobodnih radikala - mogu biti posebno učinkovite.
Spirulina i chlorella imaju široku primjenu; bilo kao dopuna zdravoj prehrani ili povećanje izdržljvosti.

Spirulina Chlorella PLUS
Cijena: 220,00 kn
Članska cijena: 165,00 kn
169 BB
134,1 KB
100 tableta

Spirulina Chlorella PLUS - sastav jedne tablete
Spirulina, prah (Arthrospira platensis)250 mg
Chlorella, prah (Chlorella pyrenoidosa)250 mg
Pšenica, prah lišća (Triticum aestivum)100 mg
Lucerna, prah lista (Medicago sativa)100 mg
Biljni kompleks140 mg
Celer, prah sjemena (Apium graveolens)
Alga kelp, prah (Ascophyllum nodosum)
Kupus, prah (Brassica oleracea)
Špinat, prah (Spinacia oleracea)
Maslačak, prah korijena (Taraxacum officinale)
Peršin, prah lista (Petroselinum crispum)
Ekstrakt luteina (10%)
Ekstrakt rajčice sa 5% likopena (Lycopersicon esculentum)
Prokulica, prah lista (Brassica oleracea)
Crna rotkva, prah korijena (Raphanus sativus var.niger)
Aloe Vera, prah lista (Aloe barbadensis)
Brokula, prah nadzemnih dijelova (Brassica oleracea)

Izvori:
Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers - Sun Hee Lee M.S.a, Hae Jin Kang M.S.a, Hye-Jin Lee M.S., Nutrition Volume 26, Issue 2, February 2010, Pages 175-183
Chlorella pyrenoidosa Supplementation Reduces the Risk of Anemia, Proteinuria and Edema in Pregnant Women Shiro Nakano, Hideo Takekoshi and Masuo Nakano, PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION (FORMERLY QUALITAS PLANTARUM)
Volume 65, Number 1, 25-30, DOI: 10.1007/s11130-009-0145-9
Ergogenic and Antioxidant Effects of Spirulina Supplementation in Humans - KALAFATI, MARIA1,2; JAMURTAS, ATHANASIOS Z.1,2; NIKOLAIDIS, MICHALIS G.1,2;, Medicine & Science in Sports & Exercise: January 2010 - Volume 42 - Issue 1 - pp 142-151
Comparison between the effects of alcohol and hexane extract of spirulina in arsenic removal from isolated tissues - Saha SK, Misbahuddin M, Ahmed AU., Mymensingh Med J. 2010 Jan;19(1):27-31.
Alterations in beta-islets of Langerhans in alloxan-induced diabetic rats by marine Spirulina platensis - P. Muthuraman, R. Senthilkumar, K. Srikumar, December 2009, Vol. 24, No. 6 , Pages 1253-1256
Spirulina protects against Rosiglitazone induced osteoporosis in insulin resistance rats - Sumeet Guptaa, H.J. Hrishikeshvanb and Prabodh K. Sehajpal Diabetes Research and Clinical Practice Volume 87, Issue 1, January 2010, Pages 38-43

CaliNews Listopad 2011