google-site-verification=h7WWAOJXBiIWNrqEhxZTGuV2gV-dD4YAx7dK7I2SHsE Sa Calivitom do zdravlja: Ulje žutog noćurka

srijeda, 30. prosinca 2009.

Ulje žutog noćurka


Žuti noćurak (Oenothera biennis) je višegodišnja zeljasta biljka iz sjeverne Amerike, koja je u Europu donesena u 17. stoljeću. Može narasti 1-1,5 metar. Najčešće raste na obalama i pustoj zemlji. Oprašuju je noćni insekti, pa ljeti navečer otvara svoje velike žute cvjetove koji uvenu do sljedećeg jutra. Biljka ima nekoliko aktivnih sastojaka izvanrednog djelovanja na zdravlje. Iako popularna medicina noćurak koristi već stoljećima, tek je početkom 20. stoljeća postao predmetom znanstvenih istraživanja.
Danas se ova biljka, zahvaljujući izvrsnim rezultatima, koristi u brojnim granama industrije, prije svega kao dodatak prehrani, ali i kao sirovina u proizvodnji lijekova i kozmetike.
Aktivna tvar u dodacima prehrani napravljenih od žutog noćurka (poput CaliVitinog Evening Primrose oil), ulje žutog noćurka, dobivena je drobljenjem iz sjemenke biljke. Za dobivanje samo jednog grama ulja potrebne su tisuće sjemenki, zbog čega se ovo ulje ubraja u najdragocjenija ulja na svijetu. Njegove karakteristične komponente su linolenska kiselina, gama linolenska kiselina, oleinska kiselina, trigliceridi palmitinske kiseline, kao i fosfolipidi i steroli. Za nas su najvrijednije komponente linolenska i gama linolenska kiselina, odnosno tzv. esencijalne masne kiseline. Njih naše tijelo ne može samo sintetizirati pa ih trebamo unositi iz vanjskih izvora. Naša svakodnevna prehrana sadrži linolensku i gama linolensku kiselinu, ali u vrlo malim količinama. Ove dvije kiseline spadaju u skupinu polinezasićenih masnih kiselina koje su od izuzetne prehrambene i fiziološke važnosti. Dok je primarna zadaća zasićenih masnih kiselina stvaranje energije, odnosno zaliha energije, polinezasićene masne kiseline stvaraju važne spojeve slične hormonima (biokemijske glasnike), te imaju ključnu ulogu u sastavu stanica.

Gama linolenska kiselina je preteča prostaglandina, tvari koje se ponašaju kao hormoni, koji podržavaju sve važne tjelesne sustave, uključujući i imuno sustav, kardiovaskularni, reproduktivni, tjelesne reakcije na upale i bol itd. Može pomoći u održavanju zdravlja epitela i vezivnog tkiva, čime pomaže održanje cjelovitosti kože. Rezultat je primjetno ljepša, čvršća i mlađa koža!

Linolenska kiselina pozitivno utječe na ukupni kolesterol kao i na vrijednost LDL-a i triglicerida, čime pomaže zdravu cirkulaciju i vaskularni sustav.

Ulje žutog noćurka ima pozitivan učinak i na nekoliko drugih područja: pomaže zdravlje epitelnog i vezivnog tkiva, normalnu cirkulaciju i metabolizam; zbog sadržaja vitamina E, snažnog antioksidansa, može zaštititi stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Neke su studije pokazale da može ublažiti neugodne simptome koji prethode mjesečnici (PMS sindrom) i atopijskog dermatitisa (ekcem). Uzimanje preparata koji sadrže ulje žutog noćurka ne preporučuje se osobama koje boluju od epilepsije, kao niti trudnicama i dojiljama.

Nema komentara:

Objavi komentar